Epoksi reçine, kimyasal ve mekanik dayanıma sahip uzun ömürlü zeminler oluşturmayı mümkün kılan bir malzemedir. Endüstriyel Epoksi Zemin Kaplama Sistemleri, piyasadaki diğer kaplamalara kıyasla fiziksel dayanıklılıkları, parlaklıkları ve üstün kimyasal dirençleri olan eksiz kaplamalar olarak da bilinir.
Epoksi zemin kaplama, kimyasal karakteristiğine uygun bir sertleştirici komponent ile karıştırıldığında egzotermik bir reaksiyonla sertleşir. Sert, fiziksel ve kimyasal dayanımı yüksek bir film oluşturur.
Epoksi zemin kaplamalarının önemli faydalarının yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. Aradığınız zemin türünün epoksi olup olmadığını ya da ihtiyaç ve tercihlerinize uygun olup olmadığını belirlemek için değerlendirilmesi gereken bazı detaylar vardır.
Endüstriyel zemin kaplama, epoksi zeminler, hızlı ve kolay uygulamasının dışında sayısız fayda sunan uzun ömürlü bir zemin kaplamasıdır. Genleşme derzleri gerektirmezler ve bu nedenle mevcut döşemenin üzerine rahatlıkla kaplanabilir.
Sağladığı pek çok avantajların dışında sadece endüstriyel depolar veya otoparklar gibi yaygın olarak kullanıldığı alanlar değil geniş endüstriyel alanlarda oldukça tercih edilmektedir.
Epoksi zemin sistemleri, endüstriyel zemin kaplama ve ticari bir zemin kaplaması olmasına rağmen, dekoratif beklentileri de karşılaması nedeniyle evlerde ve ofislerde de kullanılmaktadır.
Epoksi zemin kaplama sistemleri belirttiğimiz pek çok olumlu yönlerine rağmen uygulama pratikleri ve yöntemleri sistemin performans ve başarısını etkileyecektir. Bazı örnekler verirsek:
Epoksi zemin, profesyonellere sunulan çeşitli kaplamalarla karakterize edilir. Her ne kadar sistem karakteristik özelliklerini epoksi reçine belirliyorsa da aralarında sistemsel ayrımın nasıl yapılacağını bilmek önemlidir.
Kendinden yayılan zeminler, şüphesiz epoksi zemin ailesinin en bilinenleridir. Yüksek mekanik ve kimyasal dayanımları nedeniyle ağırlıklı olarak endüstriyel alanlarda zemin kaplaması olarak kullanılırlar. Genel olarak renkli kaplamalardır.
Kendiliğinden yayılan epoksi zeminler ailesinde kalınlıklarına bağlı olarak iki alt tip daha vardır. Bir yandan, genellikle iyi durumda beton üzerine uygulanan 1mm, kendiliğinden yayılan yüzeyleri pürüzsüz ve parlak epoksi kaplamalar;
Öte yandan, kalınlığı 2 mm'den fazla olan kendiliğinden yayılan epoksi zeminler vardır. Bu çeşitlilik, daha fazla dayanıklılığın arandığı bir tür özel ve pürüzsüz yüzeyler için daha uygundur. Dekoratif uygulamalarda da son derece düz ve estetik görünümleri ile tercih edilirler.
Çok katmanlı sistemler, özel solventsiz astarlar, özel granülimetrik quartz dolgular, arakat ve sonkat kombinasyonlarından dönüşümlü uygulanmasından oluşur ve 3 mm ye kadar olan sağlıklı dayanıklı zeminler elde edilir. Renkli kuvars ve şeffaf reçinelerin kullanılması durumunda yüksek kalitede çok katmalı dekoratif zeminler de elde edilir.
Bu tip epoksi zemin, belli bir imaj basılmış vinil üzerine kendiliğinden yayılan şeffaf bir epoksi dökülerek elde edilir. Sonuç, bir 3D efekti ve bir epoksi film tabakası ile tamamen korunan zeminde sabit bir sanatsal imaj oluşturulmasıdır.
Aslında en çok kafa karışıklığı yaratan ve yanlış bir tanımla epoksi zemin olarak etiketlenen sistemlerden biridir. Epoksi boya, otoparklarda ve endüstriyel depo zeminlerinde yaygın olarak kullanılan parlak renkli, konvansiyonel ve düşük bütçeli bir boya sistemidir. Bir kaplama ile karıştırılmamalıdır. Ortalama 0,2 ile 0,4 mm kalınlıkta olması, astarlı olması, sadece hafif insan ve araç trafiğine karşı dayanım tipik özellikleri arasındadır.
Önceki paragraflarda bir epoksi zeminin hızlı ve kolay uygulanması ayrıntılı olarak anlatılmış olsa da kurulumunun ancak kalifiye işgücü tarafından gerçekleştirilebileceği de unutulmamalıdır.
Fabrika zeminleri genel ifadesiyle endüstriyel zeminlerin üretim ve maruz kaldığı mekanik/kimyasal etkilerden korunması gereklidir. Beton zeminler asidik dayanımı en zayıf, mekanik olarak da çok dayanıklı zeminler değildir. Ayrıca beton zeminler tozumaya müsaitlerdir. Hijyenik olmaması ise özellikle gıda, ilaç, medikal üretiminde önemli bir dezavantajdır. Bütün bu gereksinimlerden dolayı endüstriyel zeminler beklenen ve ihtiyaç duyulan performans kriterlerine göre epoksi/poliüretan zemin kaplama sistemleri ile kaplanmalıdır.
Epoksi zemin kaplama maliyetleri pek çok parametreye göre değişmektedir. Müşterilerimizin farklı kullanım amaçlarına uygun olarak onlarca farklı sistem alternatifleri farklı maliyetler oluşturmaktadır. Bu konuda doğru maliyet ve fiyatlar için lütfen UNİCA satış ve teknik departmanımızla irtibata geçiniz.